Kuala Lumpur Post

Nation

1,106 calon SPM 2022 di Perak tidak duduki peperiksaan : Exco

IPOH — Seramai 1,106 daripada 32,735 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 di Perak tidak hadir untuk menduduki peperiksaan berkenaan, kata Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi, Belia dan Sukan negeri Khairudin Abu Hanipah.

Beliau berkata bagaimanapun, isu keciciran pelajar SPM itu bukanlah berlaku pada 2022 sahaja tetapi berlarutan setiap kali peperiksaan awam itu dilaksanakan sebelum ini.

“Terdapat pelbagai faktor mengapa 1,106 calon SPM 2022 itu tidak hadir menduduki peperiksaan bagi semua mata pelajaran, antaranya mereka sudah bekerja atau hilang minat meneruskan pelajaran.

“Selain itu, mungkin dahulunya pelajar tersebut mendaftar sebagai calon tetapi tidak dapat habiskan pembelajaran kerana sebelum ini sudah terbiasa kelas secara dalam talian dan mempunyai ruang menjana pendapatan sendiri secara pantas dengan bekerja sampingan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Apresiasi dan Jalinan Kolobrasi empowerNCER Akademik di sini.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Profesor Dr Norkhalid Salimin, Pengarah Modal Insan dan Sekretariat Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) Datin Shahdee Ahmad dan Ketua Bahagian Operasi Yayasan Petronas Tengku Noraida Tengku Mahmood.

Khairudin berkata, pihaknya yakin Kementerian Pendidikan (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri akan mengambil langkah proaktif dalam mencari penyelesaian terhadap isu ketidakhadiran pelajar bagi menduduki peperiksaan SPM.

“Perkara ini banyak faktor tetapi kemiskinan bukan faktor utama. Banyak perkara lain yang perlu diteliti, kita tidak boleh kata disebabkan kemiskinan pelajar tidak mahu ambil peperiksaan kerana ramai pelajar B40 yang berjaya.

“Tidak dinafikan ada juga disebabkan kemiskinan mereka tidak dapat teruskan, tetapi itu bukan faktor utama kerana pengalaman saya sendiri ada yang kita pujuk untuk ambil peperiksaan tetapi mereka anggap tidak serius,” katanya.

KPM Khamis lalu mengesahkan hampir 30,000 direkodkan tidak menduduki SPM 2022 termasuk calon yang berdaftar mengambil satu mata pelajaran dalam peperiksaan awam itu, lapor Bernama.

Tags: , ,