Kuala Lumpur Post

Social

2 wanita 50-an mengaku tak salah rompak lelaki RM300,000

KUALA LUMPUR — Dua wanita mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang atas pertuduhan merompak wang tunai RM300,000 milik seorang lelaki, dua minggu lalu.

Zarina Sinin, 54, dan Safiah Ibrahim, 59, bersama-sama lima lagi yang masih bebas didakwa melakukan rompakan berkumpulan dengan bersenjatakan objek menyerupai pistol dan penyembur lada terhadap Hardev Singh Gill, 27, dan telah mengambil wang tunai RM300,000 milik mangsa.

Mereka dituduh melakukan perbuatan itu pada 1 tengah hari, 15 Mac, di tepi jalan di Taman Melawati, Ampang, mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Hakim Amir Abdul Hamid menawarkan jaminan RM15,000 bagi setiap tertuduh berserta syarat tambahan mereka perlu melaporkan diri sebulan sekali di balai polis berhampiran dan tidak mengganggu saksi pendakwaan.

Peguam Muhammad Fadhli M Sutris mewakili Zarina bagaimanapun memohon agar jaminan dikurangkan kepada RM5,000 kerana anak guamnya tidak bekerja dan bergantung hidup dengan anak-anaknya, manakala Safiah tidak diwakili peguam turut merayu jaminan minimum dengan alasan tidak mempunyai pendapatan.

Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM7,000, selain perlu melaporkan diri dua kali sebulan di balai polis berhampiran dan menetapkan 24 Jun untuk sebutan semula kes.