Social
402

2 wanita terlepas hukuman gantung

Putrajaya – Dua wanita terlepas tali gantung selepas Mahkamah Rayuan di sini hari ini mengurangkan pertuduhan terhadap mereka daripada mengedar kepada memiliki 249.9 gram dadah jenis heroin.

Zawani Zulkifli, seorang penganggur, kemudian dijatuhi hukuman penjara 15 tahun manakala Nur Zahirah Yusoff, seorang bekas ejen tiket bas, dihukum penjara 13 tahun, yang berkuat kuasa dari tarikh mereka ditangkap iaitu pada 18 Dis 2016.

Hakim Datuk Suraya Othman, yang mempengerusikan panel tiga hakim, berkata terdapat perbezaan dalam tempoh hukuman penjara kedua-dua tertuduh kerana Zawani memiliki rekod kesalahan lampau.

Beliau berkata kedua-dua wanita bernasib baik kerana pendakwaan menawarkan untuk mengurangkan pertuduhan terhadap mereka, jika tidak mereka terpaksa berdepan hukuman mati.

Suraya juga berharap mereka akan bertaubat dan berubah selepas dibebaskan dari penjara.

Turut bersidang Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Ghazali Cha.

Terdahulu, Zawani dan Nur Zahirah, yang merupakan rakan serta berusia 34 tahun, disabitkan dengan kesalahan memiliki dadah selepas mereka menerima tawaran pengurangan pertuduhan yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya Aslinda Ahad.

Kedua-dua wanita mengemukakan rayuan terhadap sabitan dan hukuman mati yang dijatuhi oleh Mahkamah Tinggi pada 31 Okt 2019 selepas mendapati mereka bersalah melakukan perbuatan itu di sebuah unit di kondominium Park View Tower, Jalan Harbour Place, Butterworth, Pulau Pinang pada 4.45 petang 18 Dis 2016.

Ketika merayu hukuman ringan, peguam Mohamad Hafiz Jalaludin yang mewakili Zawani dengan dibantu oleh Mohd Izhar Ahmad Azmi, memohon agar mahkamah menjatuhkan hukuman penjara minimum.

Peguam K. Simon Murali pula berkata anak guamnya Nur Zahirah tidak memiliki sabitan lampau dan tertuduh berasal daripada keluarga yang porak-peranda serta telah terpengaruh dengan rakan, lapor Bernama.

Tags: , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu