Kuala Lumpur Post

Social

4 lagi ditahan bantu siasatan i-Serve, MyAirline

KUALA LUMPUR — Polis menahan empat lagi individu bagi membantu siasatan kes syarikat pelaburan i-Serve dipercayai mempunyai kaitan dengan pengasas bersama syarikat penerbangan tambang rendah, MYAirline.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata mereka terdiri daripada dua lelaki dan dua wanita tempatan berusia lingkungan 30 hingga 62 tahun.

Beliau berkata tiga individu berkenaan ditahan pada jam 1 hingga 1.30 tengah hari selepas memberi keterangan di Pejabat JSJK di Menara KPJ di sini manakala seorang lagi di kawasan Bukit Tunku di sini.

“Kesemua mereka berkhidmat di syarkat i-Serve dengan memegang jawatan treasury assistant, finance assistant, pengurus penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta peguam,” katanya dalam kenyataan.

Pada 17 Okt lepas, polis menahan seorang pengasas bersama dan pemegang saham sebuah syarikat penerbangan bergelar ‘Datuk’ serta isteri dan anak lelakinya bagi membantu siasatan kes mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Susulan itu, polis menahan seorang lagi ahli perniagaan berhubung aktiviti pengubahan wang haram membabitkan syarikat penerbangan berkenaan, namun keempat-empat individu itu telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Tags: , ,