Nation
171

Banjir di Kota Kinabalu, Penampang & Tuaran akibat hujan lebat berterusan

Kota Kinabalu – Hujan lebat berterusan sejak awal pagi tadi sehingga kini mengakibatkan banjir kilat di beberapa kawasan di daerah Kota Kinabalu, Penampang dan Tuaran.

Jurucakap Sekretariat Pengurusan Bencana Negeri Sabah, berkata semua agensi terbabit kini sedang melakukan pemantauan di kawasan hotspot banjir dan persediaan sudah dilakukan awal bagi menghadapi bencana banjir di negeri ini.

“Sungai Moyog didapati berada pada paras bahaya dan Jalan Datuk Panglima Banting terjejas kedua-duanya di Penampang. Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati dalam menghadapi situasi ini. Tiada mangsa banjir dipindahkan dan tiada pusat pemindahan dibuka setakat ini,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sementara itu, tinjauan Bernama mendapati beberapa kawasan dilanda banjir di Kota Kinabalu antaranya Likas, Kolombong dan Manggatal, selain di Penampang antaranya Kolopis dan Donggongon serta di Tuaran antaranya di Salut, Telipok dan Rugading.

Beberapa jalan menuju ke Kota Kinabalu dari Tuaran turut terjejas antaranya Jalan Salut dan Jalan Sulaman, manakala tinjauan mendapati jalan itu tidak dapat dilalui kenderaan mengakibatkan kesesakan lalu lintas kira-kira tiga kilometer.

Dalam pada itu, Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran cuaca buruk untuk kawasan pantai barat Sabah pada jam 8.35 pagi tadi.

Menurut kenyataan itu, hujan lebat dijangka berterusan di kawasan Kota Kinabalu, Penampang, Tuaran, Papar dan Kota Belud.

Hujan lebat dijangka berlaku di kawasan pedalaman Sabah antaranya Sipitang, Tenom, Kuala Penyu, Beaufort, Keningau dan Tambunan, serta beberapa kawasan lain iaitu Ranau dan Kudat, lapor Bernama.

Tags: , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu