Nation
222

Bicara kes 1MDB Najib bersambung 5 julai

Kuala Lumpur – Perbicaraan kes bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah RM2.3 bilion, akan bersambung 5 Julai di Mahkamah Tinggi di sini, lapor Bernama.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib berkata kes itu sepatutnya ditetapkan untuk sambung bicara semalam dan hari ini di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah, namun ditangguh berikutan Fasa Satu Kawalan Pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Kami menerima e-mel daripada mahkamah petang semalam yang memaklumkan perbicaraan kes 1MDB dilapangkan untuk minggu ini. Mengikut jadual yang ditetapkan sebelum ini, tarikh perbicaraan seterusnya akan bermula 5 hingga 8 Julai,” katanya ketika dihubungi melalui aplikasi Whatsapp hari ini.

Perbicaraan kes 1MDB kali terakhir didengar pada 27 Mei lepas.

Peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed yang mewakili Najib, dijangka meneruskan pemeriksaan balas saksi pendakwaan ke-10, Mohd Hazem Abdul Rahman, 49, bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, apabila perbicaraan bersambung nanti.

Najib, 67, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Tags: , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu