Social
684

Bunuh gengster: Bekas pelajar kolej terlepas tali gantung

Putrajaya – Seorang bekas pelajar kolej terlepas tali gantung selepas Mahkamah Rayuan di sini hari ini mengenepikan sabitan dan hukumannya bagi kesalahan membunuh seorang gengster.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Vazeer Alam Mydin Meera, dalam keputusan sebulat suara, melepas dan membebaskan P. Dhivyaprabu selepas memutuskan bahawa sabitan terhadapnya bagi kesalahan membunuh adalah tidak selamat.

Beliau berkata pengecaman Dhivyaprabu sebagai individu yang menikam mangsa, Muhammad Jeffri Abu Bakar, adalah tidak memuaskan.

Katanya panel itu mendapati hakim Mahkamah Tinggi telah melakukan penyalaharahan yang serius dalam memenuhi peruntukan Seksyen 300 Kanun Keseksaan dan menilai bukti bagi menyokong dapatan beliau.

Turut bersidang Datuk Wira Ahmad Nasfy Yasin dan Datuk Nordin Hassan.

Dhivyaprabu, 25, didapati bersalah membunuh Muhammad Jeffri, 22, dan dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 30 Mei 2019.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah pub di Publika Hartamas, Sentul di sini antara 4 hingga 4.15 pagi pada 28 Jan 2017.

Terdahulu, panel itu mendengar hujah peguam Gooi Soon Seng yang menyatakan bahawa Dhivyaprabu dan 10 rakannya termasuk tiga gadis telah ke pub tersebut untuk meraikan hari jadi seorang rakan mereka.

Selepas sesi sambutan hari jadi itu, berlaku pergaduhan dengan satu lagi kumpulan yang menyaksikan kira-kira 20 orang terlibat.

Gooi berkata dalam pergaduhan itu, mangsa telah ditikam dengan sebilah pisau berukuran tiga inci.

Beliau berkata Dhivyaprabu hendaklah dibebaskan tanpa dipanggil membela diri selepas pengecaman terhadapnya yang dibuat berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi.

Katanya bagaimanapun, hakim Mahkamah Tinggi yang mendengar kes itu telah bergantung kepada rakaman tersebut pada peringkat pembelaan.

Gooi berkata anak guamnya bertindak melarikan diri ke Johor namun kembali selepas mangsa disahkan sebagai seorang gengster terkenal dan beberapa laporan polis telah dibuat terhadap Muhammad Jeffri.

Turut mewakili Dhivyaprabu ialah peguam Amer Hamzah Arshad, Joshua Tay dan Ooi Pen Lyn manakala pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Samihah Rhazali dan Muhammad Azmi Mashud, lapor Bernama.

Tags: , , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu