Social
258
0

Inkues Nora Anne: Dua alasan datang Malaysia – Ibu

Seremban – Hakikat bahawa bapa saudara Nora Anne Quoirin tinggal di Singapura dan kenalan bapanya mengesyorkan negara jiran Malaysia dan pusat peranginan The Dusun sebagai destinasi percutian yang berbaloi adalah faktor yang mendorong keluarganya memilih negara ini untuk percutian dua minggu mereka.

Ini didedahkan kepada Mahkamah Koroner di sini hari ini oleh ibu remaja perempuan warga Ireland-Perancis itu, Meabh Jaseprine Quoirin yang juga menambah bahawa beliau mempunyai kerja yang perlu dilakukan di republik berkenaan.

Meabh berkata Malaysia telah dicadangkan oleh rakan suaminya yang pernah melawat negara ini.

“Rakan suami dan keluarga bercuti dengan anak-anak kecil di Malaysia, malah mereka mengesyorkan The Dusun kepada kami,” kata ibu anak tiga itu.

Meabh, yang merupakan saksi ke-35 pada prosiding inkues untuk menentukan punca kematian Nora Anne, memberikan keterangannya di hadapan Koroner Maimoonah Aid, yang memasuki hari ke-15 hari ini. Prosiding hari ini dijalankan melalui penstriman dalam talian berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Apabila kami kembali ke chalet selepas mencari Nora, saya perasan tingkap terbuka dan terus tertekan…dan perkara pertama yang datang dalam fikiran saya, Nora telah diambil,” kata Meabh.

Beliau juga menegaskan adalah sukar bagi Nora Anne, yang mempunyai ketidakupayaan, untuk membuka tingkap dengan sendirinya dan percaya terdapat unsur jenayah dalam kehilangan remaja itu.

“Saya percaya elemen jenayah itu hilang semasa pencarian Nora Anne,” katanya sambil menyesali tindakan perlahan yang dilakukan oleh polis sebelum mayat itu ditemukan.

Nora Anne, 15, hilang pada 4 Ogos tahun lepas, sehari selepas dia dan keluarga tiba di Malaysia untuk bercuti selama dua minggu di sebuah pusat peranginan Pantai di sini, kira-kira 60km di selatan ibu negara.

Pada 13 Ogos 2019, mayat Nora Anne ditemukan berhampiran anak sungai di kawasan berlurah, kira-kira 2.5km dari resort penginapannya susulan pencarian besar-besaran yang dilakukan pihak berwajib.

Laporan awal bedah siasat menyatakan kematian remaja berkenaan yang juga golongan istimewa tidak mempunyai unsur jenayah dan remaja itu disahkan mati akibat kebocoran usus yang berpunca daripada tidak makan untuk tempoh lama dan tekanan berpanjangan.

Prosiding itu bersambung esok dan dijangka bapa Nora Anne, Sebastian Marie Phillipe akan memberi keterangan. – Bernama

More Similar Posts

You must be logged in to post a comment.
Most Viewed Posts
Menu