Kuala Lumpur Post

Social

Kapal karam: 6 krew MV Ocean Serene selamat

Shah Alam – Enam krew kapal MV Ocean Serene warga Indonesia berjaya diselamatkan oleh sebuah bot milik orang awam setelah kapal yang dinaiki mereka karam di Pelabuhan Klang dekat sini, malam tadi.

Jabatan Laut Malaysia melalui Jabatan Laut Malaysia Wilayah Tengah mengesahkan telah menerima satu laporan kecemasan berkenaan sebuah kapal layar yang telah tenggelam pada 7.30 malam.

Menurut kenyataan Jabatan Laut Malaysia, siasatan awal mendapati angin kuat telah menolak kapal ke arah kiri kapal berkenaan dan air masuk terlalu laju dari sebelah port melalui lubang di transom (bahagian enjin) kapal.

“Pam telah digunakan tetapi tidak berupaya untuk mengepam keluar air yang masuk terlalu laju dan kapal terus tilt (condong) ke portside (belah kiri) dan tenggelam di sebahagian kapal,” menurut kenyataan itu.

Jabatan Laut Wilayah Tengah diarahkan untuk melakukan pemantauan pada pagi ini untuk mengesan tumpahan minyak di kawasan sekitar dan sebarang pergerakan kapal karam tersebut.

Jabatan Laut akan melakukan proses penandaan Special Mark Buoy di kawasan berkenaan bagi memastikan masyarakat perkapalan tidak menggunakan laluan tersebut buat masa ini serta satu pasukan penyiasat ditubuhkan bagi mengenal pasti punca kejadian dan kos terlibat, lapor Bernama.

Tags: , , ,