Kuala Lumpur Post

Nation

Kerajaan belum buat keputusan untuk rasionalisasi subsidi RON95 : PM

GEORGE TOWN — Kerajaan belum membuat sebarang keputusan mengenai keperluan merasionalisasikan subsidi petrol RON95, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata kenyataan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli sebelum ini, lebih menjurus kepada soal subsidi bersasar diesel yang perlu diteliti kerajaan tentang pelaksanaannya dan sekiranya ada dalam kalangan rakyat yang merasa terjejas, mereka boleh mengemukakan permohonan rayuan untuk bantuan subsidi.

“Saya baca teks Rafizi, dia kata kita tumpu soal diesel yang perlu kita teliti sama ada pelaksanaan berkesan dan jika kalau ada dalam kalangan rasa terjejas harus kemukakan.

“Saya tengok (dalam) konteks itu yang dia tekankan dan yang lain-lain belum ada apa-apa keputusan,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Menara Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Pulau Pinang hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Rafizi ketika diwawancara Bloomberg ketika menghadiri Forum Ekonomi Dunia di Dalian China, pada Khamis yang berseloroh mengenai ‘kejutan petrol’ selepas pemansuhan subsidi pukal diesel.

Sementara itu, mengenai Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Neggiri, Kelantan Anwar berkata Kerajaan Perpaduan akan mengadakan perbincangan mengenainya.

“Nenggiri tu biar diorang bincanglah,” katanya ringkas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan PRK DUN Nenggiri diadakan pada 17 Ogos dengan tarikh penamaan calon ditetapkan pada 3 Ogos, manakala undi awal ditetapkan pada 13 Ogos.

Ia susulan kekosongan luar jangka selepas penyandangnya Mohd Azizi Abu Naim, diisytiharkan hilang keahlian Bersatu pada 13 Jun.