Kuala Lumpur Post

Nation

Kerajaan tambah 186 PEDi baharu di seluruh negara, depani jurang digital : PM

KUALA LUMPUR — Kerajaan MADANI akan menambah 186 Pusat Ekonomi Digital (PEDi) baharu menjadikan jumlah keseluruhan PEDi di Malaysia sebanyak 1,097 menjelang hujung tahun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata ketika ini terdapat 911 PEDi dan usaha menambah pusat sehenti penggunaan jalur lebar bagi kawasan kurang mendapat perhatian itu adalah ikhtiar kerajaan untuk mendepani masalah kesenjangan digital serta pendapatan.

“Transformasi digital adalah agenda penting dalam usaha menterjemah wawasan kerangka Ekonomi MADANI.

“Tahap penguasaan ilmu dalam bidang baharu mesti cepat digarap dan dikuasai agar masyarakat tidak ketinggalan dalam arus deras perubahan. Saya yakin rakyat pasti mendapat manfaat dan memanfaatkannya agar masyarakat lebih kendiri dan maju,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri dalam ucapan pada Majlis Perasmian Karnival Pengukuhan Kesalinghubungan dan Pembangunan Usahawan Pulau Pinang mengumumkan pertambahan 38 PEDi baharu bagi negeri itu (menjadikan jumlah keseluruhan 41 PEDi di Pulau Pinang) dengan peruntukan sebanyak RM47 juta disediakan bagi tujuan pembinaan dan pengoperasiannya.

Anwar turut menzahirkan penghargaan atas usaha dan khidmat mereka yang menjayakan PEDi khususnya untuk masyarakat luar bandar dan kawasan luar jangkauan yang telah memberi pendedahan serta manfaat kepada komuniti sekitar.

Turut hadir, Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow; Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil; Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi Datuk Mohamad Fauzi Md Isa dan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din.