Social
162

Kes tipu jualan kereta dalam talian meningkat

Kuala Lumpur – Sebanyak 461 kes penipuan penjualan kereta dalam talian dilaporkan bagi lima bulan pertama tahun ini dengan kerugian dianggarkan sebanyak RM5,424,828.67, meningkat 94.5 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata bagi tempoh yang sama pada tahun lepas sebanyak 237 kes dilaporkan dengan kerugian bernilai RM1,399,926.89.

“Pada 2020 sebanyak 678 kes penipuan jualan kenderaan melibatkan kerugian berjumlah RM5,926,165.05 dilaporkan, meningkat sebanyak 22.8 peratus berbanding 2019 yang merekodkan sebanyak 552 kes dengan kerugian berjumlah RM3,204,360.71,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Melihat kepada pertambahan kes penipuan berkenaan, Mohd Kamarudin menasihati orang ramai agar sentiasa mengambil langkah pencegahan sebelum membuat sebarang pembelian kenderaan dalam talian.

“Antara langkah yang boleh digunakan ialah membuat tinjauan dan semakan harga semasa kenderaan di pasaran, tidak mudah percaya dengan iklan yang menawarkan kereta terpakai dengan harga yang murah atas alasan pengecualian kastam atau rampasan pihak berkuasa.

“Selain itu pelanggan juga perlu sentiasa menyimpan rekod perbualan dan transaksi pembayaran sebagai bukti dan memastikan urusan perjanjian jual beli dilakukan melalui kaedah yang diperakui selain membuat semakan pengesahan akaun bank dan talian telefon melalui http://ccid.rmo.gov.my/semakmule,” katanya.

Mohd Kamarudin berkata modus operandi yang sering digunakan oleh sindiket penipuan penjualan kenderaan terpakai berkenaan ialah menawarkan kenderaan import pada harga murah dengan mendakwa kereta berkenaan dari Thailand, Singapura dan Langkawi.

“Sindiket ini akan menggunakan media sosial sebagai medium pengiklanan dan mangsa kemudian diminta memasukkan sejumlah wang ke akaun bagi tujuan antaranya pembayaran wang proses, cukai jalan dan geran. Setelah wang dimasukkan ke akaun berkenaan kereta yang dijanjikan tidak diterima,” katanya. —Bernama

Tags: , , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu