Kuala Lumpur Post

Nation

KKM batal penjualan 2 produk kosmetik

PUTRAJAYA — Kementerian Kesihatan (KKM) membatalkan notifikasi untuk dua produk kosmetik iaitu Karisma Turmeric Booster Cream dan Flashhskinzz Treatment Cream selepas ia dikesan mengandungi racun berjadual.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Norr Hisham Abdullah, berkata tindakan pembatalan notifikasi diambil Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi di KKM ke atas dua produk mengandungi merkuri itu, lantas ia tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia.

Justeru, beliau menggesa peniaga menghentikan penjualan dua produk kosmetik terbabit, manakala orang awam diminta tidak membeli atau menggunakannya.

“Merkuri dilarang dalam produk kosmetik kerana boleh memudaratkan kesihatan. Ia boleh diserap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf.

“Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan. Merkuri juga boleh menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit,” katanya melalui kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, katanya, penjualan dan pengedaran produk kosmetik yang sudah dibatalkan notifikasi ini adalah salah kerana melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

“Individu yang melakukan kesalahan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama.

“Denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya pula untuk kesalahan berikutnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, orang awam yang sedang menggunakan produk kosmetik itu dinasihatkan segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan advers.

“Orang awam digalakkan untuk menyemak status notifikasi sesuatu produk kosmetik dengan melayari laman sesawang rasmi NPRA www.npra.gov.my atau melalui aplikasi ‘NPRA Product Status’ yang boleh dimuat turun daripada Google Play Store,” katanya, lapor BH Online.

Tags: ,