Kuala Lumpur Post

Nation

Kompaun RM50,000 bukan ‘hukuman mati’ : KPN

Kuala Lumpur – Kompaun RM50,000 yang dikenakan oleh polis terhadap dua peniaga di Kota Bharu, Kelantan kerana berniaga melebihi masa yang dibenarkan, masih boleh dirayu menggunakan alasan yang munasabah, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

“Itu bukanlah ‘hukuman mati’ (bukan muktamad), saya sudah berkali-kali nyatakan mereka boleh merayu (kepada Kementerian Kesihatan).

“Ia bukan ‘mati’ di situ, boleh merayu dan berikan faktor-faktor yang boleh dimaafkan atau diringankan jumlah kompaun,” katanya kepada media selepas majlis penyampaian Surat Penghargaan Tolak Rasuah PDRM di Bukit Aman, di sini hari ini.

Pada masa sama, Abdul Hamid berkata pihaknya akan mendapatkan perincian sebenar mengenai kejadian itu.

“Saya hendak mendengar kedua-dua belah pihak, saya percaya anak buah saya lakukan kerja itu dengan ikhlas tetapi mereka yang terkesan tadi rasa ia tidak adil,” katanya.

Kes dua peniaga itu tular menerusi media sosial dengan seorang peniaga burger mendakwa dikompaun RM50,000 kerana dikatakan masih berniaga pada sekitar 11 malam, sekalipun gerai burger di depan rumahnya tidak lagi dibuka kepada pelanggan, sebaliknya dia hanya menyiapkan pesanan untuk dihantar kepada pekerja kilang.

Satu lagi kes membabitkan pasangan suami isteri yang berniaga colek di depan rumah mereka. juga kerana beroperasi melebihi masa yang dibenarkan.

Kelantan kini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan hingga 29 April yang antara lain mengehadkan waktu operasi perniagaan bagi membendung penularan kes COVID-19. – Bernama