Nation
481

Lim Guan Eng terima gaji RM44,375 sebulan sebagai Ketua Menteri : Saksi

Kuala Lumpur – Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, diberitahu Lim Guan Eng menerima gaji dan elaun berjumlah RM44,375 sebulan ketika memegang jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang dari Mac 2008 hingga Mei 2018.

Bekas Ketua Penolong Setiausaha Kanan bagi bahagian Dewan Undangan Negeri (DUN), Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Mohd Farulizam Che Meh, 43, berkata ketika Guan Eng memegang jawatan itu antara 11 Mac 2008 hingga 14 Mei 2018, beliau menerima gaji hakiki RM14,175 manakala elaun diperoleh sebanyak RM30,200 sebulan.

“Guan Eng juga ada mengisytiharkan harta dan pendapatan sampingan beliau di dalam portal web Pulau Pinang,” katanya ketika pemeriksaan utama Timbalan Pendakwa Raya, Francine Cheryl Rajendram.

Saksi pendakwaan ke-20 itu berkata demikian pada perbicaraan kes rasuah Guan Eng yang berdepan empat pertuduhan membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di negeri itu bernilai RM6.3 bilion.

Mohd Farulizam berkata, Guan Eng dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Puteh atas tiket DAP selama tiga penggal dan Ketua Menteri bagi dua penggal.

Sementara itu, peguam Haijan Omar yang mewakili Guan Eng memaklumkan mahkamah bahawa anak guamnya dibenarkan keluar Institut Jantung Negara (IJN) dan akan menghadiri perbicaraan esok.

Perbicaraan di hadapan Hakim Azura Alwi didengar tanpa kehadiran Guan Eng selama dua hari berturut-turut kerana tertuduh dimasukkan ke IJN sejak Ahad lalu bagi menjalani satu prosedur perubatan pada Isnin lalu.

Guan Eng berdepan pertuduhan pindaan menggunakan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta dalam membantu syarikat milik Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702 di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, Georgetown antara Januari 2011 hingga Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, beliau dituduh meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan diperoleh syarikat itu sebagai penghargaan mendapatkan projek didakwa dilakukan berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, di sini pada Mac 2011.

Setiausaha Agung DAP itu turut berdepan dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah bernilai RM208.8 juta milik Kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017, lapor Bernama.

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu