Kuala Lumpur Post

Social

Malaysia di kedudukan Ke-34 Daya Saing Dunia IMD 2024

KUALA LUMPUR — Malaysia berada di kedudukan ke-34 daripada 67 negara dalam Kedudukan Daya Saing Dunia IMD 2024 dan keempat dalam kalangan negara di ASEAN selepas Singapura, Thailand serta Indonesia.

Malaysia jatuh tujuh anak tangga daripada kedudukan ke-27 yang dicatatkan pada tahun lalu, demikian menurut Laporan WCR yang dikeluarkan Institut Antarabangsa bagi Pembangunan Pengurusan (IMD).

Singapura muncul sebagai ekonomi paling kompetitif di dunia, mendaki empat anak tangga dari tahun sebelumnya untuk mengatasi Switzerland di tempat kedua, diikuti Denmark di tempat ketiga.

Ini adalah kali pertama republik itu berada pada paling atas di indeks sejak 2020, manakala Thailand di kedudukan ke-25, naik lima anak tangga dan Indonesia di kedudukan ke-27 naik tujuh anak tangga dari tahun lalu.

Penurunan Malaysia dapat dilihat dengan jelas merentasi hampir semua faktor yang dinilai termasuk prestasi ekonomi, kecekapan kerajaan dan kecekapan perniagaan.

Infrastruktur adalah satu-satunya ukuran di mana Malaysia mengekalkan kedudukannya.

Laporan itu seterusnya menyerlahkan penurunan ketara bagi Malaysia dalam bidang tertentu seperti kejatuhan 19 tempat kepada 35 dalam subfaktor ekonomi domestik dan penurunan 17 tempat kepada ke-53 dalam produktiviti dan kecekapan.

Walaupun penurunan keseluruhan, Malaysia menduduki tempat kedua dalam subfaktor harga dan ke-11 dalam dasar cukai, walaupun kedua-duanya turun satu anak tangga daripada tahun lalu.

Cabaran utama bagi Malaysia adalah untuk meningkatkan pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan bagi meningkatkan daya tahan perniagaan, mengoptimumkan pasaran buruh untuk memaksimumkan produktiviti tenaga kerja, dan mengemas kini dasar dan peraturan untuk meningkatkan daya saing global, menurut IMD.

Cabaran lain termasuk memanfaatkan teknologi termaju untuk mempercepatkan pertumbuhan produktiviti, serta mengurangkan peningkatan kos melalui peningkatan produktiviti strategik.

Pasaran baru muncul seperti China, India, Brazil, Indonesia dan Turkiye telah mengalami pertumbuhan dan pembangunan pesat dalam beberapa dekad kebelakangan ini, dan telah menjadi pemain penting dalam perdagangan, pelaburan, inovasi dan geopolitik, kata IMD.

Malaysia, Thailand dan Chile juga sama ada stabil atau bertambah baik, katanya.

Kerajaan dan firma di seluruh dunia mesti menyesuaikan diri dengan ‘persekitaran budaya, institusi dan kawal selia yang berbeza bagi pasaran ini untuk berjaya dalam kalangan mereka sambil turut berpegang pada piawaian kualiti dan kemampanan global’, kata laporan itu.

“Kami percaya ekonomi yang paling berdaya saing pada masa hadapan ialah mereka yang dapat menjangka dan menyesuaikan diri dengan konteks global yang berubah, pada masa yang sama mencipta nilai dan kesejahteraan untuk rakyat,” kata Pengarah Pusat Daya Saing Dunia IMD, Arturo Bris.

Ekonomi dunia menghadapi cabaran daya saing utama, termasuk peralihan kepada ekonomi rendah karbon dan kitaran sambil mengambil kira pasaran baru muncul yang meningkatkan integrasi ke dalam ekonomi dunia, dan mengikuti transformasi digital.