Kuala Lumpur Post

Nation

Malaysia di tangga ke-7 dari 28 negara paling dipercayai

KUALA LUMPUR — Malaysia tersenarai di tangga ketujuh negara paling dipercayai menerusi hasil kaji selidik Barometer Kepercayaan Edelman 2024 yang membabitkan tinjauan ke atas 28 negara.

Laporan itu menyatakan Malaysia naik dua anak tangga selepas mencatat kenaikan enam mata kepada 68 dalam skor atau pemarkahan Indeks Kepercayaan secara menyeluruh yang mewakili purata peratusan kepercayaan orang ramai terhadap badan bukan kerajaan (NGO), perniagaan, kerajaan dan media.

Negara-negara lain dalam kelompok 10 teratas adalah China (skor 79), India (76), Emiriah Arab Bersatu (74), Indonesia (73), Arab Saudi (72), Thailand (70), Singapura (67), Kenya (64) dan Nigeria (61).

Dalam kenyataannya, Edelman berkata kerajaan menyaksikan peningkatan memberangsangkan sebanyak 13 mata dalam kepercayaan orang ramai sejak tahun lalu.

“Keadaan itu memaparkan peningkatan optimis dalam kemampuan mengemudi cabaran ekonomi serta memupuk pertumbuhan inklusif,” katanya.

Hasil kaji selidik itu menunjukkan perniagaan menjadi institusi paling dipercayai dengan skor 75, diikuti NGO (70), kerajaan (67) dan media (60).

Edelman juga menyifatkan perniagaan dilihat sebagai teras pemacu perubahan masyarakat dan menjadi institusi paling dipercayai.

Berdasarkan kaji selidik itu, kalangan warga Malaysia juga berharap agar kelompok ketua pegawai eksekutif untuk berdiri kukuh dalam isu-isu kritikal termasuk gaji saksama, perubahan iklim dan ketidaksamaan ekonomi.

“Perniagaan yang seiringan dengan nilai-nilai awam dan secara aktif menangani kebimbangan masyarakat, lebih cenderung meraih sokongan orang ramai. Perniagaan adalah institusi paling dipercayai dalam Barometer Kepercayaan Edelman yang dilihat sebagai mekanisme inovasi.

“Bagaimanapun, perniagaan juga perlu mengutamakan pelaksanaan dan menerima perubahan sama seperti penyelidikan dan pembangunan,” kata de Cruz.

Laporan itu membabitkan kaji selidik dijalankan pada 3-22 Nov, 2023 dan meninjau lebih 32,000 responden di 28 negara, termasuk lebih 1,000 di Malaysia yang turut memberi gambaran sentimen awam mengenai aspek kepercayaan, inovasi dan tadbir urus.

Usaha itu juga merupakan tinjauan kepercayaan dan kredibiliti tahunan bagi firma itu yang mengetengahkan asas program kepimpinan pemikirannya yang meneliti keyakinan dan kredibiliti merentasi industri, geografi dan demografi.