Kuala Lumpur Post

Nation

Malaysia-Kemboja setuju erat kerjasama 2 hala

PUTRAJAYA — Malaysia dan Kemboja bersetuju untuk mempercepatkan proses mengkaji semula kerjasama dua hala antara kedua-dua negara dalam sektor penting menerusi Suruhanjaya Bersama bagi Kerjasama Dua Hala (JCBC), kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam sidang media bersama Perdana Menteri Kemboja Hun Manet di Perdana Putra, di sini, hari ini, Anwar berkata, Menteri Luar kedua-dua negara telah diarah untuk menetapkan tarikh mesyuarat JCBC yang lebih awal daripada jangkaan asal.

“Pastinya isu-isu seperti sekuriti makanan, kerjasama dalam penyelidikan, perdagangan dan pelaburan, industri Halal, tenaga boleh diperbaharui, industri teknologi tinggi termasuk EV (kenderaan elektrik) dan AI (Kecerdasan Buatan) akan dibincangkan,” katanya.

Malaysia dijadualkan menjadi tuan rumah JCBC tahun ini.

Merujuk kepada masyarakat Islam di Kemboja, Anwar berkata, Malaysia berminat untuk bekerjasama dengan negara itu bagi memperkasakan masyarakat berkenaan di samping memupuk bakat muda dengan kemahiran serta ilmu pengetahuan yang diperlukan bagi memenuhi keperluan masa depan dalam perniagaan.

“Dengan sokongan anda, kami akan menyediakan latihan yang diperlukan untuk memastikan kita memainkan peranan yang positif dan bermakna di Kemboja,” katanya.

Beliau turut melahirkan rasa terima kasih kepada Kemboja kerana banyak membantu dan menyelesaikan isu mangsa penipuan pekerjaan warga Malaysia.

“Anda sangat pantas dan saya berterima kasih kepada kedua-dua pihak polis dan imigresen atas sokongan mereka,” katanya.

Wisma Putra dalam kenyataan hari ini berkata, semasa lawatan rasmi itu, Hun Manet diiringi oleh Timbalan Perdana Menteri Kemboja merangkap Menteri Luar Negeri dan Kerjasama Antarabangsa Sok Chenda Sophea, menteri kabinet dan pegawai-pegawai kanan Kemboja.

Lawatan rasmi ini akan meningkatkan nilai tambah kepada hubungan yang lebih erat antara Malaysia dan Kemboja secara dua hala dan dalam rangka kerja Asean, menurut Wisma Putra.

Kemboja merupakan antara negara terawal yang menjalin hubungan diplomatik dengan Malaysia pada 1957.

Pada 2023, Kemboja disenaraikan sebagai rakan dagang ke-9 terbesar Malaysia di rantau Asean.

Nilai perdagangan dua hala antara Malaysia dan Kemboja berjumlah RM3.02 bilion dengan eksport dari Malaysia ke Kemboja bernilai RM2.35 bilion, meningkat 1.6 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Syarikat-syarikat Malaysia telah melaksanakan 162 projek di Kemboja dengan pelaburan berjumlah RM14.4 bilion.