Nation
335
0

Malaysia perlu ada keupayaan bangunkan vaksin sendiri

Kuala Lumpur – Malaysia perlu mempunyai keupayaan membangunkan vaksin sendiri pada masa depan bagi mengelakkan negara terpaksa bergantung kepada pihak luar sekiranya berlaku wabak baharu.

Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika (TIDREC) Universiti Malaya (UM) Prof Dr Sazaly Abu Bakar berkata negara mempunyai ramai pakar dalam membangunkan penyelidikan mengenai vaksin tetapi terbantut oleh kekangan teknologi dan kos yang tinggi.

Beliau berkata vaksin COVID-19 sebagai contoh, kini boleh dibangunkan dalam masa tidak sampai setahun dengan menggunakan teknologi terkini berbanding teknologi lama yang memakan masa lapan hingga 15 tahun.

“Kos membangunkan vaksin dengan menggunakan teknologi terkini adalah tinggi dan sekiranya mahu berkecimpung (dalam penghasilan vaksin) kita terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang banyak untuk tujuan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Ruang Bicara bertajuk ‘Inovasi Vaksin Pandemik’ terbitan Bernama TV malam ini. – Bernama

More Similar Posts

You must be logged in to post a comment.
Most Viewed Posts
Menu