Nation
348

Olimpik : Azizulhasni, Shah Firdaus harapan terakhir Malaysia

Tokyo – Hari terakhir, peluang terakhir. Setelah hanya meraih satu pingat gangsa ketika Sukan Olimpik Tokyo 2020 bakal melabuhkan tirai pada Ahad (8 Ogos), kontinjen Malaysia mengharapkan kayuhan menakjubkan daripada jaguh lumba basikal negara Datuk Azizulhasni Awang dan Muhammad Shah Firdaus Sahrom untuk menghadirkan pingat.

Aksi kedua-dua pelumba negara itu pastinya mendebarkan jutaan peminat sukan tanah air apabila mereka dijadual turun bagi memburu pingat, sekali gus merealisasikan sasaran tiga pingat buat Malaysia pada temasya Olimpik kali ini.

Azizulhasni, 33, dan Muhammad Shah Firdaus, 25, mengesahkan slot di peringkat suku akhir acara keirin selepas masing-masing melepasi cabaran pusingan pertama di Velodrom Izu, Shizuoka, kira-kira 175km dari bandar raya.

Sekiranya kedua-dua pelumba berkenaan melepasi saingan di suku akhir pagi ini, mereka akan bersaing di peringkat separuh akhir dan final yang akan berlangsung pada hari yang sama.

Berbekalkan pengalaman dan reputasi cemerlang meraih pingat gangsa pada temasya Olimpik 2016 di Rio, seluruh rakyat Malaysia menaruh harapan tinggi agar Azizulhasni mampu menghadiahkan sebutir pingat terutamanya pingat emas pertama negara di temasya Olimpik.

Begitu juga, Muhammad Shah Firdaus, selepas bangkit menampilkan kayuhan bertenaga untuk mara ke peringkat suku akhir walaupun terbabit dalam kemalangan pada saringan kedua acara keirin hari ini, aksi pelumba kelahiran Muar, Johor itu sekali lagi ditagih untuk menyumbangkan pingat buat negara.

Terdahulu dalam saingan pusingan awal hari ini, Azizulhasni mengungguli pusingan pertama saringan tiga untuk melangkah ke suku akhir dengan penuh bergaya tanpa perlu melalui repechages, seperti yang dilaluinya dalam acara pecut.

Sementara Muhammad Shah Firdaus yang terbabit dalam kemalangan pada saringan kedua, bangkit menampilkan kayuhan bertenaga untuk mara ke suku akhir selepas menduduki tempat kedua dalam Saingan Satu pusingan pertama repechages di belakang Kwesi Browne dari Trinidad and Tobago.

Kejayaan itu menyaksikan pelumba berumur 25 tahun itu melakar perkembangan membanggakan dalam penampilan sulungnya dalam acara keirin Olimpik, terutama apabila beliau ‘terselamat’ di Saringan Dua pusingan pertama selepas berlanggar dengan Jack Carlin dari Great Britain.

Kemalangan itu turut menyaksikan Muhammad Shah Firdaus mengalami kecederaan bahu kiri akibat perlanggaran dan terpaksa menarik diri daripada perlumbaan yang dimulakan semula, dan mengharungi cabaran dalam saingan repechages.

Dalam saingan suku akhir, Azizulhasni berada dalam Saringan Tiga bersama Matthew Glaetzer dari Australia, Stefan Boetticher (Jerman), Yuta Wakimoto (Jepun), Denis Dmitriev (Jawatankuasa Olimpik Rusia) dan Kwesi Browne dari Trinidad and Tobago. Sementara, Muhammad Shah Firdaus akan bersaing dengan Carlin di Saringan Dua bersama Maximilian Levy (Jerman), Callum Saunders (New Zealand), Jair Tjon En Fa (Suriname) dan Nicholas Paul dari Trinidad and Tobago.

Dalam pada itu, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata beliau dimaklumkan oleh pegawai perubatan kontinjen negara bahawa Muhammad Shah Firdaus berada dalam keadaan stabil dan tidak mengalami patah tulang rusuk seperti dilaporkan sebelum ini, lapor Bernama.

Tags: , , , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu