Social
285

Padah cabul warga emas

Melaka – Seorang tukang kebun warga Indonesia dihukum penjara selama 10 tahun dengan satu sebatan di Mahkamah Sesyen Ayer Keroh, hari ini, selepas mencabul seorang wanita berusia 77 tahun.

Hakim Mahkamah Sesyen, Maziah Joary Mohd Tajudin, menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Firmus Nahak, 41, mengaku bersalah sejurus pertuduhan dikemukakan terhadapnya.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan pencabulan seksual (secara memasukkan jari dalam kemaluan) dan mencederakan mangsa berusia 77 tahun itu yang juga penghuni sebuah pusat jagaan.

Perbuatan itu dilakukan tertuduh di pusat jagaan warga emas yang terletak di Melaka Tengah di sini, kira-kira jam 12.30 malam pada 19 Ogos lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 377CA, Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara antara lima hingga 30 tahun serta sebatan.

Prosiding pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Anis Wahidah Mohamad, memohon hukuman penjara yang panjang sebagai pengajaran kepada tertuduh dan orang awam, selain mengambil kira faktor mangsa adalah warga emas.

Maziah Joary pada penghakimannya memerintahkan tertuduh dikenakan satu sebatan dan dipenjara 10 tahun bermula dari tarikh ditangkap pada 19 Ogos.

Tags: , , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu