Social
288

Pasangan kekasih dera 3 kanak-kanak ditahan

Petaling Jaya – Polis menyelamatkan tiga kanak-kanak yang disyaki menjadi mangsa penderaan di sebuah pangsapuri di Kota Damansara, di sini semalam.

Ketiga-tiga beradik berusia antara empat dan tujuh tahun itu mempunyai kesan lebam dan kecederaan di badan dipercayai akibat didera, kata Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid.

Berikutan itu, polis menahan seorang ibu tunggal dan seorang lelaki, masing-masing berusia 30 dan 38 tahun, bagi membantu siasatan kes itu dan polis turut merampas tiga batang rotan pelbagai saiz.

Beliau berkata kediaman yang diserbu polis pada pukul 4 petang semalam itu didiami seorang ibu tunggal warga tempatan bersama tiga anaknya serta seorang lelaki warga tempatan dipercayai kekasih wanita itu.

“Polis menerima laporan kes itu pada Khamis daripada seorang wanita yang mendapat maklumat mengenai kejadian tersebut daripada penghuni lain pangsapuri berkenaan. Pengadu pegi ke pangsapuri suspek untuk buat pemeriksaan dan pengesahan berhubung maklumat yang diterimanya.

“Pengadu menasihatkan ibu tunggal berkenaan agar tidak memukul anaknya dan suspek telah menyerahkan anaknya iaitu seorang kanak-kanak perempuan berumur empat tahun untuk dijaga oleh pengadu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohamad Fakhrudin berkata pemeriksaan terhadap badan kanak-kanak berusia empat tahun itu mendapati ada kesan lebam dan kecederaan pada anggota badan dan dia dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya untuk rawatan lanjut.

Berikutan itu, beliau berkata polis menyerbu kediaman kanak-kanak itu dan menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan berumur enam tahun dan seorang kanak-kanak lelaki berumur tujuh tahun.

Kedua-dua mereka juga mempunyai kesan kecederaan pada badan disyaki akibat penderaan dan mereka dihantar ke PPUM untuk rawatan lanjut.

Mereka akan dirujuk kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk tindakan selanjutnya, katanya sambil memberitahu kes disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana melakukan penderaan terhadap kanak-kanak.

Mohamad Fakhrudin menasihatkan agar masyarakat sentiasa peka dengan kejadian jenayah yang berlaku di kawasan kediaman dan kejiranan tempat tinggal dan melaporkan sebarang kejadian keganasan rumah tangga atau penderaan kanak-kanak dengan menghubungi talian kasih 15999 untuk bantuan segera, lapor Bernama.

Tags: , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu