Kuala Lumpur Post

Social

Pegawai DBKL hadapi 120 tuduhan terima wang RM82,700

Kuala Lumpur – Seorang penolong pegawai tadbir Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dihadapkan ke tiga Mahkamah Sesyen di sini hari ini, atas 120 pertuduhan menerima wang berjumlah RM82,700 daripada lima pemilik syarikat kontraktor pembersihan, empat tahun lalu.

Bagaimanapun, Mohamed Helfien Nordin, 44, mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan terhadapnya yang dibacakan masing-masing di hadapan Hakim Suzana Hussin, Rozina Ayob dan Azura Alwi.

Mengikut semua pertuduhan, Mohamed Helfien didakwa sebagai Penolong Pegawai Tadbir (N29), Jabatan Pengurusan Perumahan dan Pembangunan Komuniti yang bertugas sebagai Pengurus Perumahan Zon 2 DBKL, menerima untuk dirinya wang RM82,700 yang dimasukkan dalam akaun Maybank miliknya daripada lima pemilik syarikat kontraktor pembersihan perumahan dan rumah sampah di DBKL yang ada hubungan dengan kerja rasmi tertuduh sebagai Pengurus Perumahan Zon 2.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Maybank Cawangan Medan Tuanku, Jalan Medan Tuanku 1 di sini, antara Januari 2014 hingga Jun 2017 mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Fadhli Ab Wahab menawarkan jaminan RM80,000 bagi semua pertuduhan, namun Mohamed Helfien yang tidak diwakili peguam, memohon jaminan dikurangkan kerana dia penanggung tunggal keluarga serta perlu menjaga isteri dan empat anak.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM47,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan berserta syarat tambahan pasportnya diserahkan kepada mahkamah dan perlu melapor diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berdekatan pada minggu pertama setiap bulan sehingga kes selesai.

Mahkamah menetapkan 12 April ini untuk sebutan semula kes bagi lantikan peguam dan serahan dokumen. – Bernama