Kuala Lumpur Post

Nation

Pelabur, pembiaya berisiko rugi jika tidak beralih ke Asia : PM Anwar

KUALA LUMPUR — Pelabur dan pembiaya berisiko berhadapan kerugian jika tidak beralih ke Asia yang dilimpahi dengan sumber semula jadi, potensi tenaga boleh diperbaharui serta populasi yang tidak menolak inovasi serta menghargai ekonomi hijau.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata rantau Asia berpotensi berkembang sebagai pemain dalam rantaian nilai sifar bersih sama seperti sumber biodiversiti yang kaya dan peratusan tinggi litupan hutan, menawarkan banyak penyelesaian berasaskan alam semula jadi.

“Selain membangunkan peluang hidrogen dan CCS (penangkapan dan penyimpanan karbon) untuk menyimpan karbon, dengan inovasi bateri dan penyimpanan elektrik berjalan dengan baik, terdapat peluang untuk memajukan mineral nadir bumi serta mewujudkan ekosistem kondusif bagi mengukuhkan rantaian bekalan,” katanya.

Perdana Menteri berkata demikian dalam ucaptama pada acara Energy Asia 2023, di sini, hari ini.

Anwar berkata, membangunkan sumber dan potensi itu memerlukan akses kepada pembiayaan, teknologi dan inovasi, rangka kerja dasar yang tepat dan set kemahiran untuk masa depan, lapor Bernama.

Tags: , ,