Kuala Lumpur Post

Nation

Pemukiman PM, Jemaah Menteri hari ini fokus ikhtiar lonjak ekonomi

SERDANG — Sesi pemukiman kali kedua melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama barisan Jemaah Menteri Kerajaan Perpaduan yang dijadualkan esok akan memberi penumpuan kepada mencari ikhtiar baharu untuk melonjakkan ekonomi negara.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata permukiman itu juga akan meneliti pelaksanaan dasar-dasar yang telah dilancarkan kerajaan sepanjang tahun lepas.

“Kita akan lihat juga ke hadapan ini, apa lagi pelaksanaan dasar yang boleh bawa kita terus maju ke hadapan, apa langkah-langkah spesifik yang diperlukan.

“Kita sudah ada prakarsa dari segi peralihan tenaganya (Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara), transformasi digitalnya, pelaburan tetap dan kita nak cari benda baharu untuk tingkat kekuatan negara,” katanya selepas menyempurnakan pelancaran Program AI Untuk Rakyat di Universiti Putra Malaysia (UPM) semalam.

Sementara itu Anwar berkata soal menoktahkan kemiskinan tegar akan terus diberi tumpuan bagi memastikan tiada negeri tercicir daripada ikhtiar berkenaan.

Semalam Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata satu sesi pemukiman Perdana Menteri bersama barisan Jemaah Menteri Kerajaan Perpaduan akan diadakan selama dua hari di Cyberjaya bermula Rabu.

Sesi pemukiman pertama Perdana Menteri bersama Jemaah Menteri berlangsung di Putrajaya pada Jan tahun lepas antara lain membincangkan soal hala tuju dan penetapan petunjuk prestasi utama (KPI) setiap kementerian di dalam Kerajaan Perpaduan.

Tags: ,