Kuala Lumpur Post

Social

Penuntut IPT didakwa sumbang mahram dengan adik kandung

SEREMBAN — Penuntut institut pengajian tinggi (IPT) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas dua pertuduhan melakukan persetubuhan haram terhadap adik kandung perempuan yang berusia 12 tahun, tiga tahun lalu.

Tertuduh yang berusia 22 tahun bagaimanapun mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Datin Surita Budin selepas kertas pertuduhan dibacakan.

Mengikut pertuduhan yang dibacakan berasingan, tertuduh melakukan sumbang mahram dengan adik kandung perempuannya berusia 12 tahun lapan bulan ketika kejadian yang mana perhubungan tertuduh dengannya adalah tidak dibenarkan di bawah undang-undang.

Kesalahan itu dilakukan pada Januari dan Mac 2021 di sebuah rumah di Sikamat, Seremban.

Berikutan itu tertuduh melakukan kesalahan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 376B(1) Kanun Keseksaan dan dibacakan bersama Seksyen 16(1) Akta Kesalahan Seksual Kanak-Kanak 2017.

Sabit kesalahan mengikut Seksyen 376B(1) Kanun Keseksaan boleh dihukum penjara tidak kurang daripada 10 tahun dan tidak lebih daripada 30 tahun dan sebat.

Bagi kesalahan di bawah Seksyen 16(1) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 boleh dihukum penjara tidak melebihi lima tahun dan sebat tidak kurang daripada dua sebatan.

Timbalan Pendakwa Raya, Jiwan Kaur Malkith Singh tidak menawarkan jaminan memandangkan hubungan mangsa dan tertuduh adalah adik-beradik dan tinggal serumah.

Bagaimanapun, peguam, Haresh Mahadevan dan Ramzani Idris memohon jaminan paling minimum dengan alasan tertuduh kini sedang menuntut di peringkat diploma di sebuah IPT dan sedang menjalani latihan praktikal di Johor.

Menurutnya, tertuduh juga memberikan kerjasama penuh sepanjang siasatan dan sedia menerima syarat tambahan.

Mahkamah menetapkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan melaporkan diri di balai polis berhampiran sekali setiap bulan.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh supaya tinggal di rumah lain serta tidak dibenarkan mengganggu mangsa.

Sebutan semula kes 18 Mac ini bagi keputusan penuh perubatan.