Kuala Lumpur Post

klpost-minify__1_-removebg-preview
Nation

Permit pengurusan pengebumian langgar SOP akan dibatalkan

Putrajaya – Kementerian Perpaduan Negara (KPN) akan membatalkan permit operasi Badan Pengurusan Pengebumian Selain Orang Islam yang didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan dalam tempoh pelaksanaan sekatan pergerakan penuh hingga 28 Jun ini.

Menerusi satu kenyataan, KPN memberitahu SOP pengurusan pengebumian selain orang Islam telah menetapkan syarat ketat iaitu aktiviti perarakan dan jamuan ‘Dine-in’ bagi upacara pengebumian tidak dibenarkan.

Bagi pengurusan persiapan mayat serta upacara melepaskan abu mayat adalah dibenarkan dengan tidak lebih lima ahli keluarga manakala aktiviti penghormatan terakhir di rumah kediaman, tanah perkuburan dan krematorium pula dibenarkan dengan tidak lebih 10 ahli keluarga.

Sebelum ini, tular rakaman video memaparkan aktiviti perarakan pengebumian yang berlaku di Taman Samudera di Kedah, manakala 11 lelaki ditahan bagi membantu siasatan kes sekumpulan individu dipercayai melanggar SOP dengan berarak mengiringi mayat di Jalan Siram, Pulau Pinang.

KPN kesal dengan insiden perarakan mayat di Pulau Pinang dan Kedah yang melanggar SOP itu kerana ia boleh membawa risiko penularan wabak COVID-19 di dalam komuniti. — Bernama

Tags: , , ,