Kuala Lumpur Post

klpost-minify__1_-removebg-preview
Nation

PPN akan bantu Malaysia keluar daripada krisis Covid-19 : Tengku Zafrul

Kuala Lumpur – Kerajaan yakin strategi digariskan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) akan membantu memimpin Malaysia keluar daripada krisis COVID-19.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata setakat ini, tiada satu pun penyelesaian yang sempurna untuk membolehkan Malaysia keluar daripada tekanan ini dan menghalang pelaksanaan kawalan pergerakan untuk selama-lamanya.

“Saya sangat yakin Malaysia akan dapat mengatasinya seperti dilakukan dalam banyak krisis terdahulu, menerusi daya tahan kita yang terbukti dan semangat kerjasama rakyat Malaysia yang waja,” katanya dalam artikel diterbitkan di akhbar harian Singapura, The Straits Times, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, ribuan rakyat Malaysia menjadi sukarelawan di pusat vaksinasi dan program sokongan sosial diwujudkan kerajaan.

Beliau berkata, usaha memperhalusi pengurusan kes COVID-19 semasa, meningkatkan vaksinasi dan menyokong golongan rentan, jelas menunjukkan isyarat yang Malaysia bertekad untuk memerangi pandemik ini.

“Kegagalan bukanlah satu pilihan. Insya-Allah, Malaysia akan menangani krisis ini bersama-sama dan keadaan lebih baik akan wujud pada masa akan datang,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, cabaran dihadapi Malaysia pada masa ini mendorong penilaian tidak adil bahawa Malaysia ‘menjadi sebuah negara yang gagal.’

Beliau berkata, mendakwa Malaysia dalam keadaan berisiko untuk menjadi negara yang gagal, menidakkan kejayaan kerajaan dalam meningkatkan kadar vaksinasinya.

“Setakat ini, 3.1 juta individu atau lebih 10 peratus daripada penduduk dewasa di Malaysia sudah menerima vaksin lengkap.

“Kini, ia akan mengambil masa lima bulan untuk mengimunkan 75 peratus daripada penduduk berbanding anggaran 4.5 tahun yang dibuat pada April lalu,” katanya sambil memaklumkan Penjejak Vaksin COVID-19 Bloomberg, jelas menunjukkan kadar pemvaksinan semakin baik.

Memetik laman web World In Data, beliau berkata, setakat Sabtu lalu, Malaysia menjadi antara negara utama di dunia yang memberikan vaksinasi harian melebihi China, Britain, Perancis dan Jerman.

“Kini, bekalan mencukupi akhirnya diterima. Kita berusaha sebaik mungkin dan bekerjasama dengan kerajaan negeri, sektor swasta serta masyarakat untuk pemvaksinan secara besar-besaran,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, PPN yang diumumkan baru-baru ini adalah pelan dinamik yang bergantung kepada data masa nyata untuk mengesan nilai ambang penting dalam memastikan jalan keluar secara sistematik daripada pandemik ini.

Sehingga kini, beliau berkata, tujuh negeri memenuhi tiga petunjuk utama yang membolehkan negeri berkenaan beralih kepada Fasa Kedua PPN, membabitkan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi.

Katanya, indikatornya merangkumi tahap penularan COVID-19 dalam masyarakat, tindak balas sistem penjagaan kesihatan awam dan kadar vaksinasi ke atas populasi.

“Melihat kepada varian Delta yang lebih agresif yang merebak di Asia Tenggara, cabaran untuk menangani pandemik ini sudah menjadi lebih kritikal, jadi kami terpaksa menggunakan strategi lebih agresif seperti meningkatkan kawalan pergerakan di kawasan panas dan ujian disasarkan,” katanya.

Mengulas gerakan ‘bendera putih’ yang mendapat kritikan segelintir pihak mendakwa ia bukti kegagalan negara ini, beliau berkata, tuduhan itu terlepas fakta paling penting iaitu demokrasi masih hidup di Malaysia, selain tidak mengambil kira psike sosiopolitik dan konteks sejarah masyarakat di Malaysia.

“Saya yakin ramai saintis sosial dan politik ‘bingung’ mengenai bagaimana satu kempen mencerminkan keprihatinan masyarakat untuk membantu mereka yang kesusahan, boleh dikaitkan dengan keadaan taraf negara gagal,” katanya.

Malah, Tengku Zafrul berkata, walaupun dibebani hutang legasi, masalah struktur sosioekonomi dan ketidakpastian politik, kerajaan tetap mengeluarkan RM38 bilion dalam bentuk bantuan langsung serta subsidi pada tahun lalu, manakala pada 2021, kerajaan memperuntukkan RM45 bilion dan baki RM28 bilion masih sedang diagihkan.

Katanya, pembayaran itu membantu rakyat Malaysia yang bekerja dan golongan kelas menengah, menyokong 330,000 majikan serta menyelamatkan lebih 2.7 juta pekerjaan di negara ini, manakala pengangguran dikurangkan daripada 5.3 peratus pada Mei 2020 kepada 4.5 peratus pada Mei lalu.

“Kerajaan bekerjasama dengan pihak berkepentingan termasuk ahli parlimen pembangkang untuk menyalurkan bantuan secara langsung kepada rakyat yang memerlukan, termasuk Program Bakul Makanan bernilai RM100 juta baru-baru ini.

“Pada 1 Julai lalu, kerajaan sekali lagi melancarkan program bantuan makanan sebanyak RM100 juta untuk kira-kira 300,000 penduduk miskin bandar melalui e-tunai, yang membolehkan mereka membeli barang keperluan di pasar raya serta kedai makanan yang menjadi rakan kongsi di seluruh negara.

“Walaupun terdapat banyak kemungkinan dan sesuatu yang tidak diketahui termasuk landskap politik mencabar sejak awal pandemik, kerajaan melakukan yang terbaik dan akan terus melindungi kehidupan serta mata pencarian, sama seperti dibuat negara maju yang menghadapi krisis sama,” katanya, lapor Bernama.

Tags: , , , , ,