Kuala Lumpur Post

Nation

PRU15: 50 peratus keluar mengundi setakat 1 tengah hari

KUALA LUMPUR — Peratusan keluar mengundi di seluruh negara setakat 1 tengah hari sudah mencecah 50 peratus, menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Penolong Pegawai Pengurus (Logistik) Pilihan Raya bagi Parlimen Mersing, Muhammad Nur Fahmi Zulkifl berkata Pusat Pengundian Balai Raya Pulau Besar bagi kerusi itu ditutup pada 1.20 tengah hari tadi menjadikan ia pusat pengundian pertama ditutup di Johor.

Sementara itu, Pengarah Operasi PRU15 Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Seri Hazani Ghazali berkata setakat ini, tiada sebarang provokasi dikesan.

“Rakyat Malaysia (mengundi) dengan berhemah dan berdisplin tinggi,” katanya kepada Bernama.

Dalam perkembangan lain, Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mohamad Azman Ahmad Sapri berkata walaupun empat pusat pengundian terkesan akibat banjir di Baram, namun proses pengundian di kawasan berkenaan tetap berjalan mengikut jadual.

Pusat mengundi yang terjejas ialah di Sekolah Kebangsaan (SK) Telahak dan SK Meritam di Limbang serta SK Dato Sarif, Kampung Narum, Marudi dan SK Long Bemang.

“Sehingga kini saya tidak menerima sebarang (laporan) permasalahan (namun), kita akan sentiasa kemas kini (perkembangan terkini). Nanti petang kita akan keluarkan (kenyataan) selepas proses pengundian tutup (selesai),” katanya kepada media semasa meninjau proses pengundian di Sekolah Kebangsaan Merpati Jepang di sini hari ini.

Tenaga Nasional Berhad dalam satu kenyataan pula memaklumkan bekalan elektrik di seluruh negara stabil setakat ini dan pihaknya akan terus memantau sehingga proses penjumlahan rasmi undi yang dijangka berlanjutan sehingga tengah malam, selesai, lapor Bernama.

Tags: , ,