Nation
155

Rakyat Malaysia bermastautin di Thailand disaran daftar dengan kedutaan

Bangkok – Rakyat Malaysia yang bermastautin di Thailand disarankan untuk mendaftarkan diri dengan Kedutaan Besar Malaysia di Bangkok dan Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla.

Duta Besar Malaysia di Thailand Datuk Jojie Samuel berkata kedutaan itu sedang mengumpul data mengenai rakyat Malaysia yang tinggal di negara Gajah Putih itu.

Menurut beliau usaha tersebut bertujuan membantu pihak berkuasa Thailand yang sedang menjalankan tinjauan dan mengumpul data mengenai warga asing yang memerlukan vaksin COVID-19 di negara berkenaan.

Katanya, Thailand merancang untuk memperluas program vaksinasi COVID-19 secara percuma kepada warga asing yang tinggal di negara berkenaan yang meliputi golongan ekspatriat, pekerja migran dan pelajar.

“Sekiranya, kerajaan Thailand memperluas program vaksinasi kepada warga asing, maka kami dapat memberikan data tersebut kepada pihak berwajib,” katanya kepada Bernama.

Menurut beliau, rakyat Malaysia boleh membuat pendaftaran dengan menghantar maklumat butiran diri (nama, jantina, nombor kad pengenalan dan pasport, lokasi dan nombor telefon) ke e-mel mwbangkok@kln.gov.my atau melayari laman Facebook Kedutaan Malaysia di Bangkok.

Sehingga kini, Jojie berkata terdapat kira-kira 1,200 rakyat Malaysia yang bermastautin di Thailand mendaftar dengan kedutaan.

Terdapat kira-kira 8,000 hingga 10,000 rakyat Malaysia yang menetap di sini, katanya.

Dalam perkembangan berlainan, Jojie berkata, pertandingan video “Thai Tiew Malaysia” anjuran Tourism Malaysia dengan kerjasama Kedutaan Besar Malaysia di Bangkok, adalah inisiatif untuk mempromosi dan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan utama ketika waktu mencabar kini.

Katanya, pertandingan ini merupakan inisiatif untuk meningkatkan kesedaran dan mempergiatkan kempen Malaysia Truly Asia terutamanya ketika sekatan perjalanan akiba penularan pandemik COVID-19.

“Saya berharap bahawa inisiatif ini akan mencetuskan minat dalam kalangan pelancong dan menarik minat mereka untuk melawat ke Malaysia setelah pintu sempadan dibuka semula,” katanya.

Jojie berkata, Malaysia menguatkuasakan sekatan perjalanan yang lebih ketat termasuk menyekat kemasukan pelancong antarabangsa, mewajibkan ujian saringan COVID-19 dan kuarantin semasa ketibaan pelawat sebagai usaha mengekang penularan COVID-19.

“Anjakan aliran dalam kecenderungan lawatan pelancong setelah berlaku pandemik telah memaksa industri pelancongan untuk membuat perubahan drastik dan menyesuaikan industri dengan norma baharu.

“Industri pelancongan ini tidak mempunyai pilihan untuk berkembang selain bergerak seiring dengan penularan wabak dan mencari jalan untuk memastikan pelancongan yang selamat untuk semua,” katanya. – Bernama

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu