Kuala Lumpur Post

klpost-minify__1_-removebg-preview
Nation

SKMM lulus penggabungan Celcom, Digi

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengeluarkan notis tiada bantahan kepada cadangan penggabungan antara Digi.Com Bhd dan Celcom Axiata Bhd, membabitkan perniagaan Digi Telecommunications Sdn Bhd dan Celcom (pemohon).

Dalam kenyataan hari ini, SKMM berkata, Digi dan Celcom adalah pengendali perkhidmatan mudah alih kedua dan ketiga terbesar pada masa ini, dan penggabungan itu akan menghasilkan pengendali perkhidmatan mudah alih yang terbesar di Malaysia.

“Oleh demikian, SKMM sudah menjalankan penilaian menyeluruh terhadap penggabungan ini,” katanya.

Pada 1 April lalu, SKMM mengeluarkan pernyataan isu kepada pemohon, selaras dengan Garis Panduan Penggabungan dan Pengambilalihan bertarikh 17 Mei 2019 untuk menangani kebimbangan bahawa penggabungan ini akan atau berkemungkinan mengurangkan persaingan dengan ketara bagi sesetengah pasaran komunikasi yang dikenal pasti SKMM.

Justeru, menurut SKMM, pemohon sudah mengemukakan suatu aku janji yang mengandungi komitmen pemohon untuk mengatasi isu-isu persaingan yang telah diketengahkan oleh SKMM dalam pernyataan isu.

SKMM sudah mempertimbangkan komitmen yang ditawarkan oleh pemohon dan berpuas hati bahawa ia akan mengurangkan dengan signifikan isu-isu persaingan yang akan atau mungkin timbul akibat penggabungan ini, katanya.

Pada 8 April 2021, Axiata dan Telenor Group mengumumkan sedang dalam perbincangan lanjutan untuk melaksanakan penggabungan operasi Celcom dan Digi.

Axiata Group Bhd dalam makluman kepada Bursa Malaysia sebelum ini berkata, cadangan penggabungan antara Celcom Axiata Bhd dan Digi.com Bhd bagi membentuk entiti baharu dikenali sebagai MergeCo dijangka selesai pada separuh kedua 2022, lapor Bernama.

Salinan aku janji itu boleh dimuat turun melalui laman sesawang SKMM, https://mcmc.gov.my/skmmgovmy/media/General/registers/Undertaking-Public-Version.pdf.

Tags: , ,