Kuala Lumpur Post

klpost-minify__1_-removebg-preview
Social

SPRM tahan 7 anggota sindiket kartel monopoli tender kerajaan

Putrajaya – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tujuh individu dipercayai anggota sindiket kartel memonopoli ratusan tender kementerian dan agensi kerajaan sejak tujuh tahun lalu.

Penahanan individu terbabit termasuk ketua sindiket berusia 47 tahun itu dipercayai melumpuhkan sindiket kartel projek dan tender kerajaan dengan nilai projek dianggarkan mencecah RM3.6 billion.

Sumber berkata, kartel terbabit dikatakan memonopoli sebanyak 345 tender daripada beberapa kementerian dan agensi kerajaan di seluruh negara dan dipercayai beroperasi sejak tahun 2014 sehingga sekarang.

“Ketua sindiket berkenaan mengawal lebih 150 buah syarikat yang digunakan untuk memasuki tender atau sebut harga di kementerian dan agensi yang terbabit.

“Beliau dikatakan mewujudkan 150 syarikat berbeza dengan menggajikan beberapa individu sebagai pengarah syarikat yang mana sebenarnya dimiliki beliau sendiri.

“Tumpuan sindiket ialah terhadap projek penyelenggaraan kemudahan dan projek pembangunan,” katanya kepada BH, hari ini.

Selain itu, sumber berkata, sindiket itu dipercayai mendapat kerjasama ‘orang dalam’ untuk memastikan syarikat di bawah kawalannya dibenarkan masuk tender bagi memastikan salah satu daripadanya berjaya.

“Modus operandi kartel ialah membayar rasuah kepada orang dalam untuk mendapat maklumat berhubung spesifikasi, harga siling, harga jabatan, jumlah penyertaan, kelayakan syarikat dan masa sesuai untuk menghantar borang tender dan sebut harga.

“Taktik ‘mengepung harga’ iaitu dengan menyertai sesuatu tender dengan menggunakan sejumlah besar syarikat yang berada di bawah kawalan ketua sindiket.

“Syarikat terbabit akan memasuki tender mengikut harga berbeza berdasarkan harga siling ditetapkan,” katanya. – BH Online