Nation
2K

TPM nasihat kumpulan HM4P di Kaherah pulang ke tanah air

Kuala Lumpur – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menasihati pasukan Misi Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) yang kini berada di Kaherah, Mesir untuk pulang dulu ke Malaysia berikutan keadaan di Gaza masih tidak menentu.

Nasihat itu disuarakan Ismail Sabri pada sidang video beliau bersama pasukan bantuan kemanusiaan ke Palestin itu yang diketuai Pengerusi Biro Kebajikan UMNO Malaysia (BKUM) yang juga Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim semalam.

“Insya-Allah jika keadaan stabil, mereka boleh ke Gaza semula. Kepada rakyat Malaysia yang dikasihi, setiap orang ada pengorbanannya, dalam pengorbanan juga pasti ada ujiannya.

“Tetapi Allah itu Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, Dia mengetahui setiap pengorbanan seorang insan.

“Semoga setiap usaha dan pengorbanan itu dijadikan asbab kebahagiaan yang dapat untuk semua,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook rasminya.

Misi HM4P bermula 19 Jun lalu dengan tujuan menyatakan solidariti rakyat Malaysia kepada warga Palestin, selain menyalurkan bantuan kemanusiaan dalam bentuk kewangan, bekalan makanan dan ubat-ubatan kepada Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis, Tebing Barat dan warga Palestin terjejas di Gaza yang diserang tentera Israel pada Mei lalu.

Serangan rejim Israel ke atas wilayah Gaza yang berakhir dengan gencatan senjata pada 21 Mei lalu menyaksikan kemusnahan harta benda, selain mengorbankan lebih 250 warga Palestin termasuk 66 kanak-kanak.

Tags: , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts
Menu