Kuala Lumpur Post

Nation

Tubuh Suruhanjaya untuk siasatan menyeluruh tanah runtuh : SAM

GEORGE TOWN — Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa pihak berkuasa menubuhkan suruhanjaya siasatan bagi menjalankan siasatan menyeluruh bagi mengenal pasti punca kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, Batang Kali, awal pagi ini.

Presidennya R. Meenakshi berkata hasil siasatan dan punca tragedi itu mesti dilaksanakan secara telus serta didedahkan secara terbuka.

“SAM terkejut apabila mengetahui tragedi tanah runtuh yang ngeri di Batang Kali itu kerana telah berkali-kali kami memberi amaran tentang kebenaran kerja tanah dan bentuk aktiviti lain di tanah tinggi serta lereng bukit yang merupakan kawasan sensitif alam sekitar.

“Bagaimanakah tapak perkhemahan dibenarkan di kawasan berbukit? Gambar menunjukkan bahawa kegagalan cerun besar telah berlaku di bawah lebuh raya berhampiran tapak perkhemahan tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Setakat 1 tengah hari tadi, angka kematian akibat kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan itu kini meningkat kepada 16 orang dan 17 lagi masih hilang.

Maklumat awal polis menyatakan terdapat 100 orang berada di tapak perkhemahan itu yang berkemungkinan menjadi mangsa dalam tragedi tersebut.

Ketika ini operasi mencari dan menyelamat mangsa sedang giat dilakukan oleh pasukan penyelamat.

Meenakshi berkata SAM juga mahu siasatan menyeluruh dilakukan terhadap pemilik ladang berkenaan yang membuka tapak perkhemahan di kawasan itu bagi melihat melihat sama ada tapak perkhemahan tersebut mempunyai lesen dan bagaimana aktiviti terbabit dibenarkan di situ.

”Siasatan juga perlu dibuat bagi memastikan sama ada langlah keselamatan telah diambil oleh pemilik bagi mengelakkan risiko kepada pengunjung. Kami mahu tindakan tegas diambil ke atas pihak yang tidak bertanggungjawab ini,” katanya.

Menurutnya pihak berkuasa juga digesa untuk memantau kawasan lain di lokasi berisiko tinggi di seluruh negara kerana SAM bimbang ia boleh menyebabkan tanah runtuh, lapor Bernama.

Tags: , ,